Kaikki asbestialan purkutyöt rautaisella ammattitaidolla. Soita meille: 044 084 0808.

Mitä on asbesti?

Asbesti on useiden kuitumineraalien yhteisnimitys. Asbestia käytetään muun muassa tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena. Aine on terveydelle erittäin haitallista. Pienintä terveydelle haitallista altistusta ei tunneta.

Asbestin sisältämiä mineraaleja ovat krysotiili (valkoinen asbesti), aktinoliitti, antofylliitti, amosiitti (ruskea asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti) ja tremoliitti.

Asbesti on kuitumainen silikaattimineraali, joka rakennusmateriaalissa lisää materiaalin palonkestoa, lujuutta, suojaa kosteushaitoilta ja kemialliselta rasitukselta, sekä parantaa akustisia ominaisuuksia. Asbestia on käytetty rakentamisessa, kuten. putkieristeissä, ruiskutettuna eristeenä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, saumauslaasteissa, kaakeleissa, vinyylilaatoissa, palokatkoeristeissä, ovissa, etenkin palo-ovissa, proppausmassoissa, sekä vesikatto- ja julkisivumateriaaleissa.

Asbestin käyttö Suomessa

Asbestin raaka-aineista antofylliittiä on louhittu Suomessa.

Suomessa asbestia on käytetty rakentamisessa 1920-1990 -luvuilla. Krokidoliitin käyttö kiellettiin vuonna 1976. Asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994. Käytännössä jokainen mainitun aikakauden rakennus sisältää jossain muodossa asbestia.

Eniten asbestille altistuneita ammattiryhmiä ovat telakka- ja rakennusteollisuuden työntekijät. Vaikka asbestin käyttö on kielletty ja purkutöitä saavat tehdä ainoastaan ammattilaiset, asbestille altistuu edelleen ihmisiä tietämättömyyden ja välinpitämättömyyden takia. Yleisin tiedostamaton asbestialtistuksen aiheuttaja lienee nykyään kylpyhuoneremontit. Purkuvaiheessa huoneistoon saattaa levitä merkittäviä määriä asbestipölyä. Uusien altistusten ja terveyshaittojen pitkän itämisajan vuoksi asbestista johtuvia sairauksia ilmenee vielä pitkään.
 
Huomioi, että kaikenlaiset asbestityöt tulee jättää ammattilaisen hoidettavaksi!